Er funktionelle anfald det samme som epilepsi?

Kort sagt..

Funktionelle anfald er ikke det samme som epilepsi. Det er meget svært at skelne mellem epileptiske og funktionelle anfald. Dette kan føre til, at personer med funktionelle anfald får en forkert diagnose.  

Funktionelle anfald er ikke det samme som epilepsi, men funktionelle anfald kan være lige så invaliderende som epileptiske anfald.

Selvom funktionelle anfald og epileptiske anfald ligner hinanden meget, så er der en række små forskelle, som lægerne kigger efter, når de skal give en diagnose. Disse inkluderer: 

 

Funktionelle anfald

Epileptiske anfald

Hjernens aktivitet under anfald

Normal

Unormal

Anfaldets varighed

Ofte over 2 min

Ofte under 2 min

Bevægelser under anfaldet (hvis man bevæger sig)

Asynkrone bevægelser, bevægelser af hovedet fra side til side og stød med bækkenet

Synkrone bevægelser

Øjne og mund under anfald

Ofte lukkede

Ikke nødvendigvis lukkede

Kan tanker, følelser og minder udløse et anfald?

Ofte

Sjældent

 

Hver for sig, kan disse tegn ikke bruges til at skelne mellem epilepsi og funktionelle anfald. Når specialister giver en diagnose, så har de overvejet alle tegnene på én gang. Altså både personens historie, beskrivelser af anfaldet og resultaterne af undersøgelser.

 

Nogle personer med funktionelle anfald har tidligere fået at vide, at de har epilepsi. Nogle personer har endda taget medicin mod epilepsi i flere år. Det er derfor ikke mærkeligt, at de bliver forvirrede, når de får at vide at epilepsi-diagnosen ikke var korrekt, og at deres anfald er funktionelle.

 

Der kan være mange grunde til, at en person med funktionelle anfald modtager en forkert epilepsidiagnose. Den vigtigste grund er, at det er en meget svær opgave for selv specialister at stille diagnosen. Nogle gange kan man få en forkert diagnose fordi resultatet af en EEG-undersøgelse har været svær at fortolke. En anden grund er, at man hos 1 ud af 10 raske personer kan se små forandringer i den elektriske aktivitet i hjernen ved en EEG-undersøgelse. Disse forandringer kan ligne de forandringer, man ser ved epilepsi.

 

Selvom det ikke er almindeligt, kan man godt have epilepsi og funktionelle anfald på samme tid. I sådanne tilfælde er epilepsien altid opstået før de funktionelle anfald. Hvis man både har epilepsi og funktionelle anfald, er det vigtigt, at man lærer at skelne mellem de to typer af anfald. På den måde vil lægen bedre kunne give den rigtige behandling. Det kan her være nyttigt at bruge en anfaldsdagbog, som du kan downloade her.