Hvad kan andre gøre, når man får et anfald?

Kort sagt..

Under et anfald kan det være en hjælp, hvis andre forbliver rolige, ikke holder personen fast, sørger for at personen ikke kommer til skade og ikke tilkalder en ambulance eller læge.

Det kan være en voldsom oplevelse at være vidne til et funktionelt anfald. Det kan være en hjælp, at fortælle folk i ens omgangskreds, hvad de skal gøre, hvis de er vidne til et anfald. Så kan man nemlig få den bedst mulige hjælp. Herunder er en række ting, som andre personer med funktionelle anfald har fortalt deres omgangskreds.

  • Forbliv rolig
    ”Hvis du går i panik, så kan det gøre mine anfald værre. Prøv i stedet at tale stille og roligt til mig, og fortæl mig, hvad der foregår. Du behøver ikke tale hele tiden, men bare med et blidt klem på skulderen vise, at du er der og passer på mig til anfaldet går over. Derefter kan du eventuelt hjælpe mig med at komme til et trygt og roligt sted”.

  • Hold mig ikke fast
    ”Undlad at putte ting i munden på mig eller holde mig fast. Det kan virke skræmmende og gøre mine anfald værre”.

  • Sørg for at jeg ikke kommer til skade
    ”Flyt ting i min nærhed, som jeg kunne komme til skade med. Læg eventuelt noget blødt under mit hoved”.

  • Tilkald ikke en ambulance eller en læge
    ”Det er ikke nødvendigt at tilkalde en læge eller en ambulance, da funktionelle anfald ikke er livstruende og ikke medfører hjerneskader. Hvis jeg kommer til skade under anfaldet eller anfaldet har varet i meget lang tid, så kan det være nødvendigt, at du tilkalder en ambulance”.  


OBS. Hvis du både har epilepsi og funktionelle anfald, så kan det dog være nødvendigt at tilkalde en ambulance selv ved korte anfald.   

Man kan printe disse råd ud og vise dem til sine nærmeste. Man kan også tage arket med sig og vise det til andre, hvis man kan mærke, at der snart kommer et anfald.